Professionele Ruimte
  • Home
  • Over het onderzoek
    • Congres 13 oktober 2016
      • Terugblik congres professionele ruimte
      • Toelichting congres professionele ruimte
      • Programma congres 13 oktober
    • De deelprojecten
      • De deelprojecten
      • 1. Opvattingen
      • 2. PLG's
      • 3. OTS/EdK
      • 4. Promotiebeurzen
    • De onderzoekers
    • En u....?
  • Over professionele ruimte
    • Professionele ruimte - beleidsachtergrond
    • Professionele ruimte - andere partijen
    • Professionele ruimte - academische concepten
  • Archief
  • Links en downloads
  • Contact

Blogs by date "October 2015"

Showing 1-3 of 3

Waarom de leraar geen factor moet zijn in het onderwijs

Gepost door Prof Admin op 26-10-15   |  0 Comments

De titel van deze blog zal u misschien verbazen. De leraar moet géén factor zijn in het onderwijs? Juist wel toch? Onderzoek wijst immers uit dat ‘de factor leraar’ een belangrijke invloed heeft op de leerlingresultaten. Klopt, dat is ook zo, maar het probleem zit ‘m volgens Mark Priestley, Gert Biesta en Sarah Robinson in het woordje ‘factor’.

Het probleem met de factor leraar

Tegenwoordig is de rol van de leraar niet meer weg te denken uit het debat over de kwaliteit van het onderwijs. Vandaar ook dat er aandacht is voor begrippen als teacher agency en de professionele ruimte van leraren. Dat is een mooie ontwikkeling. Beïnvloed hierdoor wordt het echter meer en meer gemeengoed om te gaan sturen op de kwaliteit van de leraar om de resultaten van leerlingen te verhogen. En daar schuilt nou juist het gevaar, zeggen Mark Priestley,  Gert Biesta en Sarah Robinson, die recent een Nederlandse vertaling van hun werk over agency uitgaven. Zij schrijven in hun hoofdstuk (zie verwijzing aan het einde van dit blog) dat het idee van de leraar als factor vooral gebruikt wordt in quasi-causale visies op de dynamiek van het onderwijs. Het werk van de leraar wordt dan als ‘input’ gezien en de prestaties van de leerling als ‘output’. Dit is te simpel gesteld en resulteert in twee problemen. 1. De leraar is geen denkende, handelende, voelende en oordelende professional, die in interactie met en door middel van de omgeving handelt en 2. De leraar is een professional die – vanuit het input-output denken – dus ook kan worden afgerekend wanneer zijn handelen niet direct een aantoonbare invloed heeft op de prestaties van leerlingen. Volgens de auteurs is de taal van de leraar als cruciale ‘factor’ in dit geval dus niet automatisch een ondersteuning voor de professionaliteit van de leraar.

Teacher agency

De auteurs kijken zelf liever naar het handelen van leraren in termen van wat in het Engels wordt aangeduid als ‘agency’. ‘Agency’ vatten ze op als het handelingsvermogen en de handelingsruimte van leraren. Deze hangen volgens hen niet alleen af van de individuele kwaliteiten en capaciteiten van leraren, maar ook van de materiële en sociale context waarin, waarmee en waardoor wordt gehandeld. Ze spreken van een samenspel van zowel de eigen inzet als beschikbare hulpmiddelen, en contextuele en structurele factoren in de omgeving. Agency of professionele ruimte van docenten lijkt daarmee voor elk individu en in elke situatie uniek te zijn.

Het zette mij wel aan het denken. Hoe zien de schoolleiders die wij spreken eigenlijk die unieke ruimte van de leraren? Zien zij de uniciteit of toch ook algemeenheden? Hoe denken zij als het gaat om de genoemde input-output relatie? Welke rol heeft de schoolleider in het samenspel waarover Priestley en collega’s spreken? Vragen die we zeker verder moeten verkennen!

 

Geschreven door: Rosanne Zwart 

 

Bronverwijzing:

Priestley, M., Biesta, G.J.J. & Robinson, S. (2015). Teacher agency: Een ecologische kijk op het handelingsvermogen van leraren. In R. Kneyber & J. Evers (eds.), Het Alternatief II: De ladder naar autonomie. Culemburg: Uitgeverij Phronese 

Ruimte om bij te dragen aan schoolontwikkeling voor leraren met een promotiebeurs

Gepost door Prof Admin op 12-10-15   |  0 Comments

Hoe manifesteert professionele ruimte van leraren met een promotiebeurs zich in het kader van schoolontwikkeling? Leraren met een promotiebeurs geven regelmatig aan dat het combineren van onderwijs en onderzoek voor een hoge werkdruk zorgt waardoor ze weinig ruimte ervaren om bij te dragen aan schoolontwikkeling. Anne, een docente Nederlands met een promotiebeurs, voelt die werkdruk ook, maar desondanks ervaart zij veel professionele ruimte om bij te dragen aan schoolontwikkeling. Daarbij lijken drie mechanismen een rol te spelen:

(1) De interactie tussen self-efficacy en positionering. “Ik heb het idee dat onderzoek doen echt bij mij past. Dat ik daardoor beter in mijn vel zit. Ik ben gewoon gelukkiger. Ik durf meer. Het is heel gek, maar ik ben echt Anne-plus geworden.” Haar zelfvertrouwen is daardoor gegroeid, en ze durft zich te laten zien. “Ik word gevraagd voor allerlei commissies, ik word gezien als de expert op het gebied van taal en taalbeleid, collega’s komen ook meer naar mij toe om te vragen hoe ik erover denk. Ik word echt serieus genomen.” Dat leidt bij Anne weer tot meer zelfvertrouwen.

(2) De interactie tussen onderwijs en onderzoek. Anne ervaart veel professionele ruimte omdat haar onderzoek vakdidactisch van aard is. “Dat het ook echt praktisch is. Ik vind het heel fijn dat ik de praktijk heb en het onderzoek, dat ik het continu kan koppelen aan elkaar.” Ze probeert van alles uit in haar lessen en haar onderwijs is volgens haar beter geworden. Andersom probeert ze haar ervaringen in de praktijk te verbinden met de onderzoeksliteratuur.

(3) De interactie tussen ruimte creëren en ruimte krijgen. Anne praat met collega’s over haar onderzoek, ze probeert haar onderzoeksbevindingen te vertalen naar het taalbeleid van de school. Ze neemt veel initiatief omdat ze zichtbaar wil zijn in de school. Dat wordt gewaardeerd. Ze merkt dat inspraak echt mogelijk is. Het feit dat ze een promotiebeurs heeft gekregen draagt daaraan bij. De afstand met de schoolleider is bijvoorbeeld kleiner geworden. “Die deur naar hem is voor mij nu open.” Hij wil graag dat ze bijdraagt aan de ontwikkeling van de school.

De voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat deze mechanismen elkaar versterken. “Doordat de schoolleiding mij zo positioneert, gaan mijn collega’s mij ook anders zien.” En Anne durft veel initiatief te nemen doordat ze beter in haar vel zit. De professionele ruimte van Anne om bij te dragen aan schoolontwikkeling, lijkt te ontstaan in interactie tussen persoon en schoolcontext enerzijds, en onderwijs en onderzoek anderzijds. De komende tijd gaan we bekijken hoe professionele ruimte om bij te dragen aan schoolontwikkeling ontstaat bij andere leraren.

geschreven door: Han Leeferink en Helma Oolbekkink

Professionele ruimte, een win-win situatie

Gepost door Prof Admin op 05-10-15   |  0 Comments

"Ik hoefde nog geen toetsen te maken en planners. Bij mij op school hoef je dat als trainee pas het tweede jaar te doen. Maar ik wilde eigenlijk wel leren om toetsen te maken.”   In deze blog staat Natalie centraal, een enthousiaste en zeer gemotiveerde docente binnen het OTS programma.  Wat gebeurt er op het moment dat zij op zoek gaat naar mogelijkheden om in haar eerste jaar al met het PTA aan de slag? En wat leert dit ons over professionele ruimte?


Als docent wil ze “zelf iets uitstralen, dat aan leerlingen doorgeeft dat het interessant en leuk is om te leren”.  Motivatie om te leren is een belangrijk vertrekpunt voor het vergroten van je professionele ruimte, maar hoe creëer je als trainee, als beginnende docent, ruimte om bijvoorbeeld het PTA te maken?   En hoe ervaren je collega’s de ruimte die je als beginnend docent creëert?  Natalie vertelt in een interview hoe druk haar collega’s het hadden. Haar collega’s geven haar de ruimte. “Omdat ze toch zoveel te doen hebben was het ook wel fijn dat ik het aanbood. Dus ik heb het PTA voor de havo volgend jaar gemaakt.” Natalie zocht alles grondig uit, keek online wat er allemaal in de nieuwe methode stond die ze vanaf volgend jaar ging gebruiken. De sectie was heel erg tevreden over het PTA dat Natalie had gemaakt, ze zeiden: “Dat heeft nog nooit iemand zo schematisch neergezet. Dat is eigenlijk wel heel handig. Vanaf toen had ze eigenlijk zoiets van bedenk jij maar een PTA voor volgend jaar.” 


Als we dit vertalen naar ons onderzoeksproject: Natalie vroeg om ruimte, kreeg de ruimte van haar sectie en heeft die dusdanig goed benut dat dit heeft geleid tot het ontstaan van nog meer ruimte in de toekomst. Zowel Natalie als haar sectiegenoten ervaren dit positief: Natalie kan haar ideeën kwijt, en de sectie krijgt een heel degelijk PTA voorgeschoteld. Bij Natalie op school lijkt er in dit geval een goede balans te zijn tussen ruimte krijgen, ervaren, benutten en creëren, met winst voor de trainee én voor de sectie!

We zijn benieuwd naar meer voorbeelden van win-win situaties waarin zowel de school als de trainee profiteren van professionele ruimte!

 

Showing 1-3 of 3

13 oktober 2016 organiseerden wij een congres over professionele ruimte voor leidinggevenden, leraren en onderzoekers. Wij gingen in gesprek over professionele ruimte en vertelden meer over ons onderzoek. Lees hier een korte terugblik op deze dag!

Downloads

Powerpoint, Casussen En Posters Werksessie Professionele Ruimte NRO Congres 4 November

PROFESSIONELE RUIMTE OP TWITTER

Follow @profruimte
on 10-03-17
Yes! May 1 (8.15 am) presentation about teacher professional agency in secondary education @AERA_EdResearch @profruimte
on 22-01-17
@profruimte is geen heilige graal, maar vraagt wel om afstemming. Gelukkig was de zaal het ermee eens @researchED_AMS
on 18-01-17
Zaterdag bespreek ik op @researchED_AMS de eerste uitkomsten van ons onderzoek naar @profruimte van leraren!
on 09-12-16
Op weg naar delen en bespreken van onderzoeksresultaten met @MonikaLouws en @Itzel_Zr Kenniskring Innivatie Management! @profr…
on 03-12-16
Tof artikel over onderzoek naar handelingsvermogen van de docent in 3 verschillende landen! #education @profruimte https://…
on 18-11-16
Hoe zouden wetenschapp. inzichten rondom @profruimte kunnen helpen bij ontwikk. #lerarenregister @Onderwijscoop? Is die kopp…
on 09-11-16
https://t.co/NxpelqBwuw mooi verslag van onze bijdrage op het NRO congres vorige week! @hetNRO https://t.co/mOjjHhpaOl

Tweet naar ons

©2015 Alle rechten voorbehouden

Sitemap Voorwaarden Contact Login